Monday, August 27, 2012

Γιατί διψάμε μετά τη γυμναστική;


Κάνοντας γυμναστική, είτε κατά τη διάρκεια, είτε μετά, διψάμε. Όμως αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί διψάμε μετά τη γυμναστική ή κατά τη διάρκεια; Τι συνέβει;
Το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά, χρειάζεται να έχει μία ισορροπία συστατικών μέσα του. Όταν δεν τα έχει, τότε... παραπονιέται!

Ένα όργανο που καταλαβαίνει την ποσότητα νερού που έχουμε μέσα μας, είναι τα νεφρά. Όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα, τότε ενεργοποιεί την ούρηση, ενώ όταν υπάρχει έλλειψη, τότε ειδοποιεί τον εγκέφαλο και μας κάνει να διψάμε.

Βέβαια, δεν είναι μόνο τα νεφρά που "χτυπάνε καμπανάκια" όταν έχουμε έλλειψη νερού, αλλά ένας από τους μηχανισμούς που έχουμε για τη δίψα, είναι και αυτός.

Τώρα, ας περάσουμε στο θέμα μας:γιατί διψάμε με τη γυμναστική; Είτε κατα τη διάρκεια, είτε μετά;

Όταν γυμναζόμαστε, οι χτύποι της καρδιάς αυξάνονται και οι μύες μας δουλεύουν εντατικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο οργανισμός μας να ζεσταίνεται.

Έτσι, ενεργοποιείται το σύστημα ψύξης του οργανισμού μας, που δεν είναι άλλο παρά ο ιδρώτας!

Όταν ιδρώνουμε, τότε από τους πόρους του δέρματός μας βγαίνει νερό και άλατα, τα οποία όταν εξατμιστούν, θα μας δροσίσουν.

Όμως έχουμε απώλειες νερού, οι οποίες εντοπίζονται από τα νεφρά μας! Έτσι, ανάλογα την ένταση της γυμναστικής και ανάλογα την απώλεια νερού, τα νεφρά "εκπέμπουν σήμα" κι έτσι διψάμε!

Αν είχαμε από πριν ελαφρά απώλεια υγρών, τότε διψάμε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Αν όμως πήγαμε να γυμναστούμε εντελώς ξεδίψαστοι, τότε αντέχουμε κι έτσι διψάμε μετά τη γυμναστική και μπορεί και ελάχιστα (ανάλογα με την ένταση, την ώρα, κλπ).

Οπότε, απλά φανταστείτε ότι διψάμε με τη γυμναστική, επειδή ζεσταίνεται ο οργανισμός μας και για να ψύξει τον οργανισμό μας αποβάλλει νερό.

Αν δεν ζεσταινόταν ο οργανισμός μας κατά τη γυμναστική, δεν θα διψούσαμε επειδή δεν θα χρειαζόταν ψύξη -άρα και δεν θα αποβαλλόταν νερό!
coolweb.gr



Πηγή: http://www.greekznews.com/

No comments:

Post a Comment