Monday, August 27, 2012

Παρέμβαση Βενιζέλου στην Κ.Ο για τα νέα μέτρα



Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Παρέμβαση Βενιζέλου, ώστε να χαραχθεί συλλογική στρατηγική στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της ψήφισης των νέων μέτρων, αναμένεται αύριο στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, στρατηγική που θα συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη του Προέδρου του κόμματος με τους στενούς του συνεργάτες. Στόχος του Ευ. Βενιζέλου να σταματήσουν οι προειδοποιήσεις βουλευτών ότι δεν ψηφίζουν τα νέα μέτρα, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναμένει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πιθανότατα την άλλη εβδομάδα, ώστε να θέσει τις δικές του ενστάσεις στον πρωθυπουργό.

«Καμπάνα», άλλωστε, για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην Ιπποκράτους αν δεν διαμορφωθεί συλλογικά μια ολοκληρωμένη και πειστική στρατηγική, υπήρξε η χθεσινή παρέμβαση του Κώστα Σκανδαλίδη μέσω της Realnews.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, επιμένει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα που θίγουν χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, μέσα στην εβδομάδα μάλιστα ενδέχεται να δημοσιοποιήσει ποια μέτρα δεν θα ψηφίσει. «Ο κόμπος έχει πλέον φτάσει στο χτένι» δηλώνει στη Realnews και επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ανακόλουθη με την προγραμματική της συμφωνία, όπως και τα κόμματα με τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

«Αν είναι να ακολουθήσει εντελώς άλλη πολιτική από την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, ας έρθει στη Βουλή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή τη νέα πολιτική» δηλώνει ο πρώην υπουργός, ο οποίος μάλιστα μαζί με τον Ευ. Μεϊμαράκη εκ μέρους της ΝΔ και τον Δημ. Χατζησωκράτη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, υπήρξαν οι συγγραφείς της προγραμματικής αυτής συμφωνίας. Δεν διστάζει, μάλιστα, να αναφερθεί ειδικά στο ΠΑΣΟΚ: «Πρόκειται πλέον και για θέμα δημοκρατίας και ανυποληψίας του πολιτικού συστήματος. Τι ανασύσταση να κάνουμε και πώς αυτή θα π� �τύχει αν δεν είμαστε στοιχειωδώς συνεπείς με το λόγο που εκφέρουμε;».

Ο κ. Σκανδαλίδης εκφράζει εκ των πραγμάτων τους προβληματισμούς της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που έφτασε να διαθέτει μόλις 33 βουλευτές. Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός με συνέντευξή του στη Realnews, αφήνει να εννοηθεί ότι σκληρά μέτρα πλέον δεν ψηφίζει, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η Βουλή δεν διαθέτει το ηθικό δικαίωμα να ψηφίσει μέτρα που έρχονται σε αναντιστοιχία με τις προεκλογικές και μετεκλογικές δηλώσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ζητώντας…δημοψήφισμα!

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι βουλευτές που θεωρούνται «ύποπτοι» πως μπορεί να μην ψηφίσουν τα μέτρα, ανέρχονται, ίσως και ξεπερνούν το ένα τρίτο της ΚΟ! Πάνω δηλαδή από 12, ενώ εκτιμάται ότι στο τέλος-αν δεν υπάρξουν αριστοτεχνικοί χειρισμοί εκ μέρους του Ευάγγελου Βενιζέλου και των συνεργατών του-ίσως να ξεπεράσουν και τους 6 έως 7! Ήδη ακούγονται τα ονόματα του Χρήστου Αηδόνη, του Συμεών Κεδίκογλου, της Θεοδώρας Τζάγκρη, του Γιάννη Ντόλιου, του Μάρκου Μπόλαρη κ.α.

Εκ των πραγμάτων, όμως, η παρέμβαση του Κώστα Σκανδαλίδη εντός της εβδομάδας, ίσως θέσει τα όρια και στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρώην υπουργός είναι ένα από τα ελάχιστα, ίσως το μοναδικό εκ των κορυφαίων στελεχών που δεν αποστασιοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ίσως τη συνείδηση της-εναπομείνασας, έστω-παράταξης και μόλις την Πέμπτη το απόγευμα τοποθετήθηκε από τον Πρόεδρο του κόμματος Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ. Η παρέμβασή του εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει και άλλους βουλευτές, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των άλλων κομμάτων.

Ο Κ. Σκανδαλίδης, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, θέτει ως «κόκκινες γραμμές», μεταξύ άλλων, να μην περικοπεί καμία σύνταξη κάτω των 1000 ευρώ(για την περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ ούτε καν το συζητάει), να μην θιγούν στα Ειδικά Μισθολόγια όσοι λαμβάνουν λιγότερα από 1300 ευρώ το μήνα κ.λ.π., ενώ επισημαίνει: «Ας κοπούν οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου κατά 20%. Εξασφαλίζονται αυτομάτως 10 δισ. ευρώ. Αλλά μόνο οι λειτουργικές δαπάνες. Να ψηφιστούν μαζί με τον προϋπολογισμό».

Τι λέει ο Ανδρέας Λοβέρδος

Αντιθέτως, άλλα στελέχη φέρονται αποφασισμένα να ψηφίσουν τα μέτρα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, π.χ., συναντήθηκε δυο φορές με τον Γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής (και έναν εκ των «αντ' αυτού» του Προέδρου του κόμματος) Πάρη Κουκουλόπουλο και τον διαβεβαίωσε ότι θα ψηφίσει τα μέτρα. «Ψηφίζω τα μέτρα. Μην ψάχνεις σε εμένα αυτούς που δεν ψηφίζουν» φέρεται να είπε ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος μάλιστα έως ότου ψηφιστούν τα μέτρα, επιλέγει-όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος στους συνομιλητές του- την «ενεργό σιωπή».

Συναντάται δηλαδή καθημερινά με στελέχη εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, συζητά μαζί τους, ετοιμάζει τις πολιτικές του θέσεις και την πλατφόρμα του, έχει αποφασίσει όμως να μην προβεί σε καμία εσωκομματική κίνηση πριν την ψήφιση των μέτρων και την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

«Επιλέγω την ενεργό σιωπή, διότι προέχει το πολύ βαρύ φορτίο της χώρας. Το διάστημα αυτό ουδείς δικαιούται να θέσει θέμα. Όταν η κατάσταση περί τα τέλη Οκτωβρίου ξεκαθαρίσει, τότε υπάρχουν τα περιθώρια να προχωρήσεις στις κινήσεις στο κόμμα σου» αναφέρει στους συνομιλητές του. Το ερώτημα που συζητείται στην Ιπποκράτους και όχι μόνο, είναι αν ο Α. Λοβέρδος (που σημειωτέον έχει διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του με τον Ευ. Βενιζέλο) προχωρήσει σε κίνηση αποχώρησης από το ΠΑΣΟΚ ή εάν θα παραμείνει σ' αυτό διεκδικώντας σε σύντομο χρόνο την ηγε σία του.

Παραμένει εκπρόσωπος ο Χρυσοχοΐδης

Υπέρ των μέτρων θα ψηφίσει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παραμένει όπως όλα δείχνουν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, παρά το οξύ επεισόδιο που είχε πριν τις καλοκαιρινές διακοπές με τον Πρόεδρο του κόμματος. Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης πιστεύει πάντως ότι υπάρχουν περιθώρια τα μέτρα να καταστούν λιγότερο άδικα, όπως και ότι η κυβέρνηση μπορεί να δεσμευτεί ότι εν ευθέτω χρόνο θα υπάρξει αποκατάσταση των αδικιών.

Σήμερα Οργανωτική Επιτροπή, Τετάρτη Γραμματεία

Σήμερα, πάντως, συνέρχεται η Οργανωτική Γραμματεία του κόμματος, στην αρχή της οποίας αναμένεται να συμμετάσχει και πιθανόν να παρέμβει ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ την Τετάρτη θα συνέλθει και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.



Πηγή: http://www.greekznews.com/

No comments:

Post a Comment