Thursday, June 28, 2012

Ισπανία: Εγκρίθηκε το αίτημα στήριξης από το Eurogroup



To Εurogroup εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών αποδέχτηκαν το αίτημα στήριξης και της Ισπανίας, μετά την αποδοχή του αντίστοιχου αιτήματος της Κύπρου, τονίζοντας "ότι η παροχή βοήθειας στην Ισπανία κρίνεται αναγκαία για την διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη".

Η οικονομική στήριξη δεν θα υπερβαίνει τα 100 δισ. ευρώ και αρχικά θα παρασχεθεί αρχικά από τον EFSF, μέχρι να συγκροτηθεί ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM.

Όσον αφορά τους όρους που θα επιβληθούν στην Ισπανία, το Eurogroup σημειώνει στην ανακοίνωση ότι η Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την EBA, θα καταθέσουν πρόταση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Τα κεφάλαια στήριξης θα δοθούν στο ισπανικό ταμείο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών (FORB) και από εκεί θα διοχετευθούν στα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι η ισπανική κυβέρνηση θα είναι πλήρως υπεύθυνη για τα κεφάλαια που θα καταβληθούν και ότι θα υπογράψει το MoU.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκφράζ� �υν την αισιοδοξία τους ότι η Ισπανία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της για τη μείωση του ελλείμματος και θα προχωρήσεις στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

"Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα βρίσκεται υπό στενή και συχνή παρακολούθηση, παράλληλα με την οικονομική βοήθεια" υπογραμμίζει το Eurogroup.
Τονίζει τέλος ότι η Ισπανία θα ζητήσει τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ, το οποίο θα υποστηρίξει την εφαρμογή και εποπτεία της οικονομικής βοήθειας, με τακτικές εκθέσεις. Star.g



Πηγή: http://greekznews.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment