Wednesday, August 29, 2012

Γιώργος Παπανδρέου: Εκεί, εκεί, στη Νότιο Αφρική…

Γράφει ο Σωτήρης Ξενάκης

Η εικόνα χθες βράδυ στη Βουλή, όταν ο προεδρεύων Θ ανάσης Νάκος ανέγνωσε -όπως προβλέπει το τυπικό- το αίτημα του Γιώργου Παπανδρέου για «ολιγοήμερη άδεια απουσίας στο εξωτερικό» προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα και αντιδράσεις σε όσους την παρακολούθησαν, εντός και εκτός Κοινοβουλίου.
Γέλια και ειρωνείες κυρίως από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής που συνοδεύτηκαν μάλιστα από σκωπτικές μεγαλόφωνες παρατηρήσεις του τύπου... «θα γυρίσει φαντάζομαι». Ο προερχόμενο ς από την ΝΔ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νάκος μου έδωσε την εντύπωση ότι συμμετείχε με τον τρόπο του στον καγχασμό. Στα ........
έδρανα του  ΠαΣοΚ οι εναπομείναντες λιγοστοί βουλευτές του άλλοτε κραταιού κόμματος παρακολουθούσαν αμήχανοι.
Ο Γιώργος Παπανδρέου πάει στο Κέιπ Τάουν της μακρινής Νότιας Αφρικής για να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του στην Προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αν τελικά δεν βρει απέναντι του την Σεγκολεν Ρουαγιάλ, το πιθανότερο είναι πως θα τα κατ αφέρει. Για την Ελλάδα, η επανεκλογή αυτή δυστυχώς δεν θα σημαίνει απολύτως τίποτα γιατί η επιρροή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στα τεκταινόμενα παγκοσμίως είναι πλέον απολύτως ανύπαρκτη. Αποδείχθηκε αυτό περίτρανα τα τελευταία χρόνια που ο κ. Παπανδρέου είχε την προεδρία της αλλά αυτό δεν βοήθησε ούτε στο ελάχιστο να αποφευχθεί ο διεθνής διασυρμός της Ελλάδας.
Για τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό το να είναι ξανά πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα αποτελέσει ασφαλώς μια ικανοποίηση. Θα του δώσει την δυνα� �ότητα να κάνει ταξίδια στο εξωτερικό και να έχει διεθνείς επαφές, κάτι που πάντα τον συγκινούσε. Θα συμμετέχει σε συνέδρια σε όλο τον πλανήτη και θα συνομιλεί με ηγέτες κρατών, έστω κι αν αυτοί δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων αποφάσεων.
Το πόσο σημαντική είναι για τον ίδιο η επανεκλογή του φαίνεται άλλωστε κι από την κινητοποίηση που έγινε στο ΠΑΣΟΚ. Διαβάζω ότι με εντολή Βενιζέλου οι κύριοι Μπεγλίτης και Μανιάτης σπεύδουν σε ειδική αποστολή στην Νότια Αφρική για την προεκλογική εκστρατεία τ ου κ. Παπανδρέου. Κι ότι θα έχουν μαζί τους για να διανείμουν ένα τετρασέλιδο που συνέταξε η Ιπποκράτους το οποίο δείχνει ότι έπιασαν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία δυο χρόνια. Ανακάλυψαν ακόμα και μια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας που λέει καλά λόγια για την περίοδο 2009-2011 στη χώρα μας.
Δεν ξέρω αν ο κ. Βενιζέλος ενδιαφέρεται για την επανεκλογή Παπανδρέου λόγω της σημασίας της θέσεως ή, απλώς, για να μην τον έχει στα πόδια του στα δύσκολα εσωκομματικά που έχει μπροστά του.
Αναρωτιέμαι απλώς, πως θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα στην Ελλάδα αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, αν ο κ. Παπανδρέου και οι υπόλοιποι στο κόμμα του έδειχναν την ίδια επιμέλεια, την ίδια μεθοδικότητα και το ίδιο πάθος στα δυο χρόνια που κρατούσαν το τιμόνι της χώρας.
Το βέβαιο είναι πώς θα απέφευγαν και την τόσο ταπεινωτική ήττα των εκλογών και την θλιβερή -κι όχι μόνο γι αυτούς- εικόνα από την χθεσινοβραδινή Βουλή. Καλή τους επιτυχία πάντως, εκεί στη Νότιο Αφρική..

Πηγή: http://kafeneio-gr.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment